Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki półfrancuskie, które można by jeść non stop.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 59
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 133
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 389
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 250
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 59
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 133
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 389
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 250
Składniki
Składniki na ciasto szybko zagnieść i koniecznie schłodzić w lodówce
Przygotować marmoladę do nadziewania rogalików: połączyć w proporcji 1:1 powidła śliwkowe i płatki róży ucierane z cukrem
Blachę formy wycielić papierem do pieczenia
Ciasto podzielić na 3 części i po kolei rozwałkowywać na dość cienkie ciasto najlepiej na kształt prostokąta. Tak rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości ok 6 - 7 cm, a te z kolei tniemy na trójkąty ( zdjęcie na dole posta ).
U podstawy trójkącika nakładamy po troszkę powidła ( ja za pomocą dwóch malutkich łyżeczek ) i zwijamy od podstawy formując na kształt rogalika. Marmolady nie może być za dużo, bo wypłynie w trakcie pieczenia. Rogaliki układamy na blaszce
Białko nieco roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim rogaliki. Każdy posypujemy cukrem - u mnie cukier gruba rafinada
Rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż uzyskają złocisty kolor