Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą różaną

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą różaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2712

Dodano:

Odsłon: 28149

Rogaliki półfrancuskie, które można by jeść non stop.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 125 g śmietany
  • ok 6 - 7 łyżek marmolady ( ja połączyłam pół na pół powidło śliwkowe z ucieranymi płatkami róży, cukier do posypania rogalików (
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rogaliki półfrancuskie z marmoladą różaną

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieść i koniecznie schłodzić w lodówce

  2. Przygotować marmoladę do nadziewania rogalików: połączyć w proporcji 1:1 powidła śliwkowe i płatki róży ucierane z cukrem

  3. Blachę formy wycielić papierem do pieczenia

  4. Ciasto podzielić na 3 części i po kolei rozwałkowywać na dość cienkie ciasto najlepiej na kształt prostokąta. Tak rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości ok 6 - 7 cm, a te z kolei tniemy na trójkąty ( zdjęcie na dole posta ).

  5. U podstawy trójkącika nakładamy po troszkę powidła ( ja za pomocą dwóch malutkich łyżeczek ) i zwijamy od podstawy formując na kształt rogalika. Marmolady nie może być za dużo, bo wypłynie w trakcie pieczenia. Rogaliki układamy na blaszce

  6. Białko nieco roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim rogaliki. Każdy posypujemy cukrem - u mnie cukier gruba rafinada

  7. Rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż uzyskają złocisty kolor

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ika77 09 marca 2016 Wyglądają bardzo smakowicie i nie są zbyt pracochłonne. Ile mniej więcej rogalików wychodzi z podanej przez Panią porcji składników? Mam w domu samych łasuchów, stąd moje pytanie. Nie mogę zrobić za mało:-)Pozdrowienia. Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń