Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z cynamonem to świetna propozycja do popołudniowej kawy, ale także na przekąskę do szkoły czy pracy. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby wyczarować deser, który z powodzeniem może konkurować z wypiekami z najlepszych cukierni. Pamiętaj również, że możesz eksperymentować ze smakiem nadzienia, dodając do niego nieco inne przyprawy, orzechy lub czekoladę.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4006
Polecam.
Odsłon: 144
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1958
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5185
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7314
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 4006
Polecam.
Odsłon: 144
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1958
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 5185
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7314
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj śmietanę o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem i pokruszonymi drożdżami. Rozetrzyj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę. Dodaj miękkie masło i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj najpierw wszystko łyżką, a następnie mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Ciasto powinno mieć kruchą konsystencję. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotuj nadzienie. W misce utrzyj ze sobą masło z cukrem i cynamonem na jednolitą konsystencję. Pozostaw ją w ciepłym miejscu, by łatwo można było rozsmarować mieszankę na rogalikach. Złóż rogaliki z cynamonem. Ciasto podziel na 4 części i pracuj jednocześnie tylko na jednej z nich, pozostałe trzymając w lodówce. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1-2 mm. Podziel go ostrym nożem na 8 trójkątów, tak jak kroi się pizzę.
Rozsmaruj na każdym trójkącie bardzo cienką warstwą masło cynamonowe, nie wychodząc poza brzegi. Zroluj je w rogalika, zaczynając od podstawy trójkąta. Końcówki zbliż do siebie, formując księżyc. Gotowe rogaliki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce rozbełtaj żółtko z mlekiem. Posmaruj mieszanką wierzch ciasta i posyp cukrem oraz sezamem. Wstaw rogaliki z cynamonem do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 15 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij i studź na kratce. Podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.