Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z cynamonem to świetna propozycja do popołudniowej kawy, ale także na przekąskę do szkoły czy pracy. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby wyczarować deser, który z powodzeniem może konkurować z wypiekami z najlepszych cukierni. Pamiętaj również, że możesz eksperymentować ze smakiem nadzienia, dodając do niego nieco inne przyprawy, orzechy lub czekoladę.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj śmietanę o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem i pokruszonymi drożdżami. Rozetrzyj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę. Dodaj miękkie masło i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj najpierw wszystko łyżką, a następnie mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Ciasto powinno mieć kruchą konsystencję. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotuj nadzienie. W misce utrzyj ze sobą masło z cukrem i cynamonem na jednolitą konsystencję. Pozostaw ją w ciepłym miejscu, by łatwo można było rozsmarować mieszankę na rogalikach. Złóż rogaliki z cynamonem. Ciasto podziel na 4 części i pracuj jednocześnie tylko na jednej z nich, pozostałe trzymając w lodówce. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1-2 mm. Podziel go ostrym nożem na 8 trójkątów, tak jak kroi się pizzę.
Rozsmaruj na każdym trójkącie bardzo cienką warstwą masło cynamonowe, nie wychodząc poza brzegi. Zroluj je w rogalika, zaczynając od podstawy trójkąta. Końcówki zbliż do siebie, formując księżyc. Gotowe rogaliki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce rozbełtaj żółtko z mlekiem. Posmaruj mieszanką wierzch ciasta i posyp cukrem oraz sezamem. Wstaw rogaliki z cynamonem do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 15 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij i studź na kratce. Podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.