Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z cynamonem to świetna propozycja do popołudniowej kawy, ale także na przekąskę do szkoły czy pracy. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby wyczarować deser, który z powodzeniem może konkurować z wypiekami z najlepszych cukierni. Pamiętaj również, że możesz eksperymentować ze smakiem nadzienia, dodając do niego nieco inne przyprawy, orzechy lub czekoladę.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 234
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 104
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 30
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 234
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 104
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 30
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj śmietanę o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem i pokruszonymi drożdżami. Rozetrzyj do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę. Dodaj miękkie masło i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj najpierw wszystko łyżką, a następnie mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Ciasto powinno mieć kruchą konsystencję. Uformuj z niego kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotuj nadzienie. W misce utrzyj ze sobą masło z cukrem i cynamonem na jednolitą konsystencję. Pozostaw ją w ciepłym miejscu, by łatwo można było rozsmarować mieszankę na rogalikach. Złóż rogaliki z cynamonem. Ciasto podziel na 4 części i pracuj jednocześnie tylko na jednej z nich, pozostałe trzymając w lodówce. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1-2 mm. Podziel go ostrym nożem na 8 trójkątów, tak jak kroi się pizzę.
Rozsmaruj na każdym trójkącie bardzo cienką warstwą masło cynamonowe, nie wychodząc poza brzegi. Zroluj je w rogalika, zaczynając od podstawy trójkąta. Końcówki zbliż do siebie, formując księżyc. Gotowe rogaliki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W miseczce rozbełtaj żółtko z mlekiem. Posmaruj mieszanką wierzch ciasta i posyp cukrem oraz sezamem. Wstaw rogaliki z cynamonem do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz je przez ok. 15 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij i studź na kratce. Podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem.