Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2423
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1886
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2423
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1886
Składniki
Mąkę przesiać, w środek wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru. Jajko i żółtko roztrzepać z pozostałym cukrem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Włożyć ciasto do miski, przykryć i zostawiamy na około 1,5 godz. do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilkę zagnieść na lekko podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na trzy części i rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm. Wykrawać trójkąty. Na każdy wyłożyć 1-2 łyżeczki posiekanej czekolady lub kremu i zwinąć. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować wierzch. Piec w temp. 180 C przez około 15 min, aż do zarumienienia. Podajemy polane czekoladą i ew. oprószone cukrem pudrem.