Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4439
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5895
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12666
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4439
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5895
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12666
Składniki
Mąkę przesiać, w środek wkruszyć drożdże, posypać szczyptą cukru. Jajko i żółtko roztrzepać z pozostałym cukrem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Włożyć ciasto do miski, przykryć i zostawiamy na około 1,5 godz. do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto chwilkę zagnieść na lekko podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na trzy części i rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm. Wykrawać trójkąty. Na każdy wyłożyć 1-2 łyżeczki posiekanej czekolady lub kremu i zwinąć. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować wierzch. Piec w temp. 180 C przez około 15 min, aż do zarumienienia. Podajemy polane czekoladą i ew. oprószone cukrem pudrem.