Do góry

Desery Przepis na:

Rolada bezowa

Rolada bezowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 772

Gdy zostanie nieco białek szkoda ich wyrzucać. Często robię torty bezowe, ale tym razem postanowiłam trochę zmienić koncepcję i przygotowałam roladę bezową. Jest słodka, ale krem i kwaśna konfitura to przełamują. Dlatego rolada jest idealnym pomysłem na zrobienie czegoś innego i niepowtarzalnego, czegoś, co zaskoczy naszych gości.

Składniki

  • 6 białek
  • 330g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • Składniki na krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka żelatyny
  • konfitura z czarnej porzeczki
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru. Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Piekarnik nastawić na temperaturę 130 st C z funkcją grzania góra-dół i piec ok 40 minut.


    Ugotować budyń z 2 żółtkami w 1 szkl mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, ciągle mieszając dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę.
    Na upieczonym placku bezowym rozsmarować konfiturę z czarnej porzeczki, a na to nałożyć masę budyniową. Zwinąć roladę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń