Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada bezowa z powidłami i owocami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Składniki
Białka ubij na sztywno. Stopniowo dodaj cukier i miksuj ok. 5 min. Dodaj sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Następnie rozsmaruj bezę w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15-18 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż beza stanie się z wierzchu rumiana, a w środku pozostanie wilgotna.
Serek mascarpone (ok. 20 dag, ale może być mniej lub więcej) zmiksuj z cukrem pudrem do smaku.
Bezę wyłóż górą do dołu na folię aluminiową posypaną cukrem pudrem. Rozsmaruj na niej serek, powidła, rozłóż pokrojone owoce, zroluj za pomocą folii alum. Od razu podawaj.
GDOBRY POMYSŁ Do nadzienia rolady (serka mascarpone) możesz dodać posiekane orzechy.Źródło: Świat kobiety