Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki biszkopt z masą na bazie budyniu i mascarpone oraz z bananami
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 106
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 696
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 106
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 696
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 73
Składniki
Masa budyniowa cz I. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę (kilka minut), dodaj skrobię i 200 ml mleka i zmiksuj do połączenia. W między czasie zagotuj 200 ml mleka (niecałą szklankę). Utarte żółtka ze skrobią i mlekiem wlej do gotującego się mleka i ugotuj gęsty budyń. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z powierzchnią budyniu i odstaw do całkowitego ostudzenia, najpierw w temperaturze pokojowej, a potem wstaw budyń do lodówki, aby uzyskał temp. zbliżoną do mascarpone.
Biszkopt: Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę, która zwiększy swoją objętość dwu, trzykrotnie. Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera. Wlej olej i ponownie krótko zmiksuj. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 160°C do suchego patyczka. W czasie pieczenia się biszkoptu przygotuj czystą ściereczkę, rozłóż ją na blacie lub stole i posyp lekko cukrem waniliowym (ok. 1-2 łyżeczki). Natychmiast po upieczeniu się biszkoptu, wyjmij go z formy i przełóż na ściereczkę obracając do góry nogami, zdejmij papier do pieczenia i zwiń gorący biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku, w takiej formie pozostaw do ostudzenia.
Masa budyniowa z mascarpone Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z zimnym budyniem na jednolitą masę.
Banany: Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
Rolada biszkoptowa z bananami Biszkopt odwiń ze ściereczki, wyłóż masę pozostawiając nieco do późniejszej dekoracji. Masę dokładnie wyrównaj i ułóż plasterki banana w kilku rzędach wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ściśle roladę pomagając sobie ściereczką. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu udekoruj roladę pozostałą masą i plasterkami bananów.