Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój słodki smak dzieciństwa. Rolada biszkoptowa z delikatnym kremem malinowym i galaretą. W moim rodzinnym domu częściej można było spotkać roladę biszkoptową kryształek z kolorowymi galaretkami i kremem śmietankowym. Obie wersje tego ciasta uwielbiam i powracam do nich przy każdej większej uroczystości rodzinnej.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 308
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1435
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 445
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1147
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 308
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1435
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 445
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1147
Składniki
Galaretkę przesypujemy do miski. Zalewamy szklanką wody (250 ml). Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie przelewamy do podłużnego, płaskiego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. W trakcie miksowania do białek dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Składniki mieszamy szpatułką.
Dużą blachę piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę. Równamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Biszkopt po upieczeniu studzimy, następnie górę przykrywamy tacką, biszkopt odwracamy do góry nogami i odklejamy papier do pieczenia.
Do wysokiego naczynia przelewamy słodką śmietankę. Ubijamy ją na puch. Do bitej śmietany dodajemy mus malinowy i serek mascarpone. Składniki miksujemy na gęsty krem. WERSJA ALTERNATYWNA: jeśli nie mamy musu owocowego, możemy go zastąpić 3 łyżkami cukru pudru i zrobić śmietankową masę do rolady.
Galaretki kroimy w paski i wyjmujemy z naczynia.
Roladę smarujemy kremem, z brzegu układamy paski galaretki. Roladę zwijamy.
Gotową roladę biszkoptową z galaretką wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do schłodzenia.