Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptowa to bardzo szybki, tani i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek czy też jako dodatek do kawy. Tę roladę piecze się od razu z jabłkami. Do rolady wykorzystałam moje własne papierówki, które w tym roku wyjątkowo obrodziły i kuszą ciągle, aby coś z nich przyrządzić, choć na surowo też są pyszne.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12552
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1421
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13592
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5730
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12552
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1421
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13592
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5730
Składniki
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne z pestkami. Tak przygotowane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodajemy 2 łyżki cukru i pół łyżeczki cynamonu. Jeśli są bardzo soczyste odciskamy nadmiar soku
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy masłem i równomiernie rozprowadzamy po nim jabłka
Przygotowujemy ciasto na biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Gdy mocno się spienią dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno
Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy, aż składniki się połączą. Następnie dolewamy olej i chwilę razem miksujemy
Do masy jajecznej dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy na mniejszych obrotach. Gdy składniki się połączą ciasto wylewamy na jabłka i równomiernie po nich go rozprowadzamy
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 30 minut
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Przygotowujemy lnianą ściereczkę, a wierzch biszkoptu oprószamy cukrem pudrem, aby nie przykleił się do ściereczki
Przykładamy ściereczkę do biszkoptu i dodatkowo jakąś np cienką plastikową lekką deskę do krojenia i szybkim ruchem odwracamy blachę "do góry nogami" tak aby jabłka znalazły się u góry. Odrywamy delikatnie papier do pieczenia i rolujemy jeszcze gorącą roladę po dłuższym boku pomagając sobie ściereczką. Końcówka ciasta musi się znaleźć od spodu rolady