Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada biszkoptowa z nutką limonkową"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 119
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 69
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 119
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 69
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywno powoli dosypując cukier i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175oC. Piecz ok. 20 minut. Gotowy biszkopt przełóż na ściereczkę i razem z nią zwiń. Wystudź.
Ananasy pokrój na kawałeczki. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Kiedy spęcznieje rozpuść ją podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem waniliowym na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki. Ostrożnie połącz z żelatyną.
Biszkopt rozwiń. Rozsmaruj na nim 2/3 tężejącego kremu. Posyp kawałeczkami ananasa. Zwiń. Roladę posmaruj resztą kremu. Posyp posiekanymi migdałami. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
12 porcjiŹródło: Naj