Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada borówkowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Ubijać, dosypując 7,5 dag cukru i 1 cukier wanilinowy. Pianę z białek delikatnie wymieszać ze wszystkimi żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Ciasto wymieszać łyżką. Rozsmarować je na blasze (32x39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-12 minut.
Lnianą ściereczkę posypać 2 łyżkami cukru. Wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Ostrożnie usunąć pergamin. Ciasto wraz ze ściereczką zrolować, odłożyć do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić, by spęczniała. Borówki zmiksować. Ricottę wymieszać z pozostałym cukrem wanilinowym i 7,5 dag cukru. Dodać mleko i mus jagodowy. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą borówkową. Biszkopt rozwinąć. Posmarować tężejącym kremem, pozostawiając wolne brzegi (po ok. 1 cm z każdej strony).
Ciasto znów zwinąć w roladę. Włożyć do lodówki na 3 godziny do stężenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Udekorować borówkami i melisą.
ok. 45 min.Źródło: Życie na gorąco