Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna rolada czekoladowa z kremem bez proszku do pieczenia. Uwaga: znika w zaskakująco szybkim tempie!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 495
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 260
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9676
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1125
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4474
Składniki
Blachę wykładam papierem do pieczenia, a na papierze rozprowadzam 1 łyżkę oleju.
Białka oddzielam od żółtek. Białka miksuję na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier i miksuję do połączenia się składników. Dodaję żółtka i na najmniejszych obrotach miksuję tylko do połączenia się składników.
Dodaję do masy przesianą mąkę, kakao, łyżkę oleju. Mieszam delikatnie, ale dokładnie do całkowitego połączenia się składników.
Masę czekoladową przelewam do prostokątnej blachy i równomiernie rozprowadzam. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 14-15 minut.
Na stole rozkładam papier do pieczenia i przekładam na niego gorącą roladę wyjętą z piekarnika. Górną część papieru delikatnie odrywam (dzięki olejowi nie będzie z tym problemu) i ciasto roluję za pomocą dolnego papieru do pieczenia wzdłuż dłuższego boku. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Przygotowuję krem: śmietankę miksuję i pod koniec jak gęstnieje dokładam 2 łyżeczki cukru pudru. Śmietankę ubijam na sztywno (nie można miksować śmietany za długo, ponieważ zrobi się masło).
Ciasto odrolowuje, smaruję bitą śmietaną i z powrotem roluję. Wkładam na 12 godzin do lodówki, żeby stężało. Smacznego!