Do góry

Desery Przepis na:

Rolada czekoladowa z mrożonymi owocami

Rolada czekoladowa z mrożonymi owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1606

Dodano:

Odsłon: 7731

Delikatne biszkoptowe ciasto i lekka masa----pycha

Składniki

  • 4 jaja
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • KREM:
  • 250g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • garść owoców typu: maliny jagody borówki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia
    Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaj stopniowo cukier , a następnie po jednym żółtku.
    Następnie dodaj do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
    Przełóż ciasto na blachę o wymiarach 30x40 cm. (miałam taką dodaną do piekarnika)
    Piecz 12-14 min .

  2. Gorące, upieczone ciasto przełóż na czystą ściereczkę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia, tak aby stary papier znalazł się na górze. Delikatnie oderwij papier od ciasta. Jeszcze gorące ciasto zawiń wzdłuż dłuższego boku (razem z papierem) formując roladę. Zawiń w ściereczkę i pozostaw do ostygnięcia.

  3. Krem
    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zmiksuj z serkiem mascarpone.
    Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń i przesmaruj kremem. Wyłóż owoce i zawiń ciasno ciasto. Owiń je w ściereczkę i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń