Do góry

Desery Przepis na:

Rolada czekoladowa z serduszkami i kremem ganach z białej czekolady

Rolada czekoladowa z serduszkami i kremem ganach z białej czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 465

Dodano:

Odsłon: 2092

Pyszna rolada czekoladowa z uroczymi serduszkami do jej zrobienia zainspirowała mnie Raiza z bloga delight dulce.com.

Składniki

  • ciasto nr. 1 białko 1 szt
  • cukier kryształ 30 g
  • mąka 40 g
  • miękkie masło 20 g
  • barwnik czerwony
  • ciasto nr. 2 jajka 4 szt
  • cream of tartar lub soku z cytryny 1 łyżeczka
  • masło roztopione 60 g
  • mąka 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki + 1 łyżka
  • 1/4 szklanki kakao
  • ganache biała czekolada 2,5 tabliczki
  • śmietanka 36 % 1 szklanka
  • truskawki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada czekoladowa z serduszkami i kremem ganach z białej czekolady

Przygotowanie

  1. Białko, cukier, mąkę i masło wkładamy do miseczki , wszystko razem miksujemy na gładką masę, ciasto dzielimy i barwimy .Jedną część na różowo , drugą na czerwono. Przekładamy do woreczków lub szprycy.

  2. Drukujemy szablon na kartce A4 . Blaszka u mnie 26x 38 cm na dno przycinamy szablon , na szablon kładziemy przycięty papier do wypieków. Wyciskamy wzorek za pomocą szprycy, blaszkę wkładamy do zamrażalnika na kilkanaście minut .( szablon dostępny w linku )

  3. Robimy ciasto na roladę w tym czasie .Oddzielamy białka i żółtka.Białka ubijamy dodajemy cream of tartar lub sok z cytryny oraz połowę z cukru ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszysta masę , dodajemy ubite białka delikatnie mieszamy , wlewamy ostudzone masło , wsypujemy mąkę i kakao, delikatnie mieszamy.

  4. Blaszkę wyciągamy z zamrażalnika , wyciągamy spod papieru szablon ,wykładamy ciasto i delikatnie rozsmarowujemy na całej powierzchni, delikatnie uderzamy blaszką by wyrównać ciasto . Pieczemy w 200 C około 7 - 8 minut bez termoobiegu.

  5. Przycinamy papier na wielkość ciasta posypujemy cukrem pudrem, upieczone ciasto delikatnie odkrawamy od brzegów i przewracamy szybko blaszkę z ciastem , ściągamy papier delikatnie z wierzchu odkładamy na bok, następnie ponownie obracamy ciasto na tym że papierze

  6. Śmietankę podgrzewamy by była ciepła , ważne by jej nie zagotować. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę , zalewamy śmietanką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady, studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno :)

  7. Masę rozsmarowujemy na cieście , pokrojone truskawki układamy około 2 cm od brzegu bez wzorków , zwijamy i schładzamy lub od razu zajadamy :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://www.delightdulce.com/2013/03/heart-patterned-cake-roll.html

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 14 lutego 2014 Rolada wygląda obłędnie a te serduszka są urocze!!! :):)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 13 lutego 2014 Efekt tego trudu jaki sobie zadalas widac golym slepaczkiem, podziwiam ,pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 13 lutego 2014 śliczna :) a małe serduszka wyglądają bosko :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń