Do góry

Desery Przepis na:

Rolada jabłkowa z jagodami goji i migdałami

Rolada jabłkowa z jagodami goji i migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 865

Moja kolejna wersja rolady z tak zwanych ekspresowych. Już kiedyś robiłam kilka wersji.

Składniki

  • 8 dużych jabłek
  • 1/2 szk jagód goji
  • 1 szk białego półsłodkiego wina
  • 3/4 szk płatków migdałowych
  • 6 jajek ( rozmiar M )
  • 3/4 szk cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa :
  • 1 szk cukru pudru
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada jabłkowa z jagodami goji i migdałami

Przygotowanie

  1. Jagody zalać winem i namoczyć.
    Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
    Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i cienko posmarować wierzch masłem lub margaryną.
    Na papier wyłożyć pokrojone jabłka oraz posypać płatkami migdałowymi i jagodami goji ( część zostawić do dekoracji ).
    W misce robota umieścić białka, ubijać je chwilę a potem dodać oba cukry.
    Ubijać piane na sztywno potem dodawać po jednym żółtku.
    Go puszystej piany jajecznej dodawać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą.
    Mieszać na najmniejszych obrotach i gotowe ciasto wyłożyć na owoce.
    Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 - 30 minut.
    Gotowe ciasto razem z blachą wyjąć z piekarnika, położyć na cieście ściereczkę i dodatkowo można położyć coś płaskiego co ułatwi nam obrócenie blachy.
    Uważając aby się nie poparzyć odwrócić wszystko, zdjąć papier i pomagając sobie ściereczką zwinąć roladę.
    Razem ze ściereczką zostawić roladę do wystudzenia.
    Gdy rolada stygnie z cukru pudru i śmietanki wymieszać polewę.
    Roladę odwinąć ze ściereczki, położyć ją na talerz i polać polewą.
    Na sam koniec udekorować odłożonymi jagodami goji i płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń