Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada jest szybka i łatwa do przygotowania. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje wspaniale.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1710
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15074
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2326
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8871
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1710
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15074
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2326
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8871
Składniki
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę. Delikatnie zdejmuję papier i zawijam biszkopt w roladę. Razem ze ściereczką odstawiam do przestudzenia.
Dwie galaretki jagodowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Galaretkę wylewam na płaskie, wąskie naczynie. Odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w podłużne pasy.
Krem: Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki jagodowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję.
Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę, tak aby galaretka była w środku. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do lodówki.