Do góry

Desery Przepis na:

Rolada karpatkowa z malinami

Rolada karpatkowa z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 1893

Dodano:

Odsłon: 7325

asz ulubiony klasyk w nieco innej odsłonie. Rolada karpatkowa z malinami to fantastyczny deser na każda okazje lub bez, A może zechcecie ja zrobić na Wielkanoc?

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 ml wody
  • 80 g masła
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g maki pszennej
  • 4 jajka
  • Krem: 150 g masła
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki około
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • Ponad to:
  • garść malin
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada karpatkowa z malinami

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto: Do garnuszka wlać wodę, dodać masło, sol i cukier. Całość zagotować. Kiedy masło się rozpuści a woda zagotuje, pod garnkiem zmniejszyć grzanie i dodać mąkę. Mieszać szybko i energicznie do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.

    Gotowe ciasto przelozyc do miski i chwile zamieszać aby troche odparowało. Do ciepłego jeszcze ciasta dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając.

  2. Na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, wyłożyć ciasto i równo rozsmarować cienką warstwą.

    Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C. przez 25 -30 minut.
    Upieczone ciasto chwile ostudzić, a następnie przełożyć spodem do gory, ułożyć na cieście czysta ściereczkę i jeszcze cieple, zwinąć wraz ze ściereczką w rulon. Odstawić do kompletnego wystudzenia.

  3. W międzyczasie zrobić krem: Zagotować 400 z 500 ml mleka, a w osobnej miseczce wymieszać jajka, cukry, sol i make ziemniaczana. Dobrze wymieszać i dodać resztę mleka.
    Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć je z grzania i wlać do niego wymieszane składniki z miski. Pod garnkiem ponownie włączyć grzanie i cały czas mieszając zagotować.

    Gotowy budyń przykryć z wierzchu folia spożywczą i odstawić do kompletnego wystygnięcia.

    W misce zmiksować na puszysta masę, miękkie masło i dodać do niego po jednej łyżce zimnego budyniu. Całość dobrze wymieszać do uzyskania puszystego i gładkiego kremu.

  4. Wystudzone ciasto rozwinąć, zdjąć ściereczkę i posmarować spodnią stronę przygotowanym kremem.

    Na krem można wyłożyć polówki malin. Roladę delikatnie zwinąć i posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 08 maja Serdeczne dzięki - że tak powiem " napaliłam się na tą roladę " - na następny weekend będą " karpaty zwijane " - pozdrawiam, miłego weekendu ;D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 06 maja Witam, a ile jajek do ciasta należy dodać ? 2 jajka do kremu, a w składnikach na ciasto jajek brak - pozdrawiam Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 14 marca Nie zrobię , bo nie umiem piec,ale Pani rolada jest wykwintna !
Gratuluję :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń