Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto marchewkowe w nowej odsłonie. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to ta rolada na pewno tez Wam posmakuje. Łatwa do zrobienia. Pyszna do kawy i na każda okazje. Polecam!
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 550
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 550
Składniki
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zrobić ciasto: do dużej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubić mikserem, na puszystą masę, dodając powoli cukier. Do ubitych jajek dodać olej, cynamon, pastę waniliową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać rózgą lub łyżką. Na koniec do ciasta dodać startą marchewkę i ponownie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Tak zrobione ciasto wylać równomiernie na blachę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Moja o wymiarach 30 cm x 31 cm.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 170 st C, przez około 15 – 20 minut. W moim piekarniku ciasto piekło się 12 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i jeszcze ciepłe zwinąć delikatnie w rulon, następnie ciasto rozwinąć i odstawić do wystygnięcia.
W międzyczasie zrobić krem: Wszystkie składniki na krem ubić mikserem na puszystą masę. Kiedy ciasto ostygnie, oderwać papier, ciasto ułożyć z powrotem na formie i posmarować je równomiernie kremem na całej powierzchni. Mala porcje kremu można zachować do ozdobienia rolady z wierzchu. Następnie zwinąć ciasto w roladę. Patrz film. Gotową roladę ozdobić kremem i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
babka ajerkoniakowa
Desery
Wuzetka siostry Anastazji
Desery
Ciasto pychotka bez pieczenia
Desery
Labneh na pikantnie
babka ajerkoniakowa
...coś dla fanów ajerkoniaku: żółciutka babka z delikatnym posmakiem ajerkoni...
Odsłon: 39
Wuzetka siostry Anastazji
Wuzetka siostry Anastazji to ciasto klasyczne i jednocześnie popisowe. Nie ma...
Odsłon: 1440