Do góry

Desery Przepis na:

Rolada mocno czekoladowa

Rolada mocno czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Rolada mocno czekoladowa"

Składniki

  • Na 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady. Na krem: 25 dag serka mascarpone
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • 5 dag gorzkiej czekolady. Ponadto: 10 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 3 dag masła
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Delikatny i lekki biszkopt z kremowym nadzieniem zawinięty w pyszną roladę. Te łakocie wprost rozpływają się w ustach.

  2. Przygotuj ciasto. Czekoladę zetrzyj na tarce. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz czekoladą. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier.

  3. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Następnie po łyżce dosypuj suche . Na koniec do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

  4. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj łyżką. Piecz ok. 8 minut. w temp. 180° C. Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry. Powoli zdejmij papier, a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.

  5. Przygotuj krem. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie, zmiksuj ją z serkiem mascarpone (musi on mieć temperaturę pokojową).

  6. Ostudzoną roladę rozwiń i usuń ściereczkę. Krem rozsmaruj na cieście, zwiń je z powrotem. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Masło rozpuść z pozostałą czekoladą. Gdy polewa przestygnie, posmaruj nią wierzch ciasta.

  7. (bez czasu oczekiwania): 40 min. Porcja: 330 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń