Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada ze słonawym masłem orzechowym i słodkim kajmakiem - genialne połączenie!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 187
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104531
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 341
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9052
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 187
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104531
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 341
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9052
Składniki
Biszkopt. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy na dużej blasze (35x40cm) w 180 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie, jeszcze ciepły musimy zwinąć w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Polecam pieczenie na papierze do pieczenia - wtedy nie trzeba go zdejmować - zawijamy razem z papierem. Zrolowane ciasto przygniatamy (np. deską do krojenia) i pozostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie rozwijamy - ciasto będzie już miało kształt rolady i nie powinno się łamać. Teraz możemy delikatnie zdjąć papier. Masa: Do masy potrzebny jest nam duży budyń (na 0,7l mleka). Najlepiej karmelowy, ale sprawdzi się tez waniliowy lub śmietankowy. Ważne, aby był bez cukru, bo kajmak jest wystarczająco słodki. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania, ale w 0,5l mleka, aby był gęsty. Studzimy. Z masy kajmakowej odkładamy 2 łyżki (na polewę). Resztę miksujemy z zimnym budyniem. Biszkopt smarujemy masłem orzechowym (można lekko podgrzać, aby łatwiej rozsmarować), masą i zawijamy. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie rozwijamy, polewamy resztą kajmaku (po podgrzaniu kajmak będzie płynny) i posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca.