Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, prosta w przygotowaniu rolada, która w zastraszającym tempie znika ze stołu:)
Prostokątna blacha do pieczenia, papier do pieczenia
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1301
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 869
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1439
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1301
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 869
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1439
Składniki
Blachę wykładam papierem do pieczenia, a na papierze rozprowadzam 1 łyżkę oleju. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Białka oddzielam od żółtek. Białka miksuję na sztywną pianę. Dodaję stopniowo cukier i miksuję do połączenia się składników. Dodaję żółtka i na najmniejszych obrotach miksuję tylko do połączenia się składników, a następnie dodaję jeszcze 1 łyżkę oleju i chwilę miksuję. Do masy dodaję przesianą mąkę pszenną, wystudzoną kawę oraz starta gorzką czekoladę i masę delikatnie, ale dokładnie mieszam.
Masę przelewam do prostokątnej blachy i równomiernie rozprowadzam. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 12 minut.
Na stole rozkładam papier do pieczenia i przekładam na niego gorącą roladę wyjętą z piekarnika. Górną część papieru delikatnie odrywam (dzięki olejowi nie będzie z tym problemu) i ciasto roluję za pomocą dolnego papieru do pieczenia wzdłuż dłuższego boku. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie jak rolada stygnie przygotowuję nasączenie. Wystudzoną kawę mieszam z likierem Amaretto i cukrem.
Jak rolada ostygnie przygotowuję krem. Śmietankę z cukrem pudrem ubijam na 70%, kiedy śmietanka już będzie gęsta, ale jeszcze nie sztywna. Następnie dodaję stopniowo serek mascarpone i ubijam do momentu połączenia się składników, kiedy krem będzie gęsty.
Ciasto odrolowuje, smaruję kremem i z powrotem roluję. Wkładam na 12 godzin do lodówki, żeby stężało. Smacznego!