Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z bananowym sercem

Rolada z bananowym sercem

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25203

Dodano:

Odsłon: 15168

Propozycja na smaczną i delikatną roladę kakaową z rumowo - orzechowym kremem i bananowym sercem. Całość dopieszcza polewa czekoladowa i kawałki orzechów włoskich. To połączenie idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub samodzielny deser.

Składniki

  • BISZKOPT KAKAOWY:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 6 jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM RUMOWO - ORZECHOWY:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kieliszek rumu
  • DODATKI:
  • 3 banany
  • posiekane orzechy włoskie
  • 50 g gorzkiej czekolady
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je razem z cukrem na sztywną pianę. Następnie po kolei dodajemy żółtka, 2 łyżeczki kakao, mąkę oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i delikatnie mieszamy.

    Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 20 minut.

    Po upieczeniu ciasto przekładamy na delikatnie wilgotną lnianą ściereczkę i zawijamy w rulon*.

    *pamiętajmy o usunięciu papieru do pieczenia

    Tak zawinięty biszkopt studzimy.

  2. PRZYGOTOWANIE KREMU RUMOWO - ORZECHOWEGO:

    Pół szklanki mleka zagotowujemy, a w drugiej połowie rozprowadzamy 3 łyżki mąki, które wlewamy do zagotowanego mleka, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Powstałą masę studzimy.

    Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kieliszek rumu i kolejno porcje ostudzonej masy. Wszystko dokładnie ucieramy, a na koniec dodajemy posiekane orzechy.

  3. Połową powstałego kremu smarujemy odwinięty biszkopt, układamy na środku banany, zawijamy, a drugą połową kremu smarujemy wierzch rolady, który obsypujemy orzechami włoskimi i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

    Gotową roladę schładzamy w lodówce, a następnie możemy rozkoszować się jej smakiem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń