Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jak przygotować roladę z bitą śmietaną, oraz krótki film.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11189
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11189
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Przy pomocy ręcznego elektrycznego robota utrzeć żółtka z połową cukru na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę , dodając powoli pozostały cukier. Ubita pianę przełożyć do wcześniej masy z żółtek. Mąki wymieszać z kakao wsypać po brzegach miski i dokładnie wymieszać. Dużą blachę ok 30x35 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto biszkoptowe rozprowadzić równomiernie na papierze. Włożyć blachę do piekarnika na środkowy poziom i piec przez 8-10 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy w rulon. Jak ostygnie delikatnie rozwijamy, dajemy ulubiony krem i ponownie zwijamy.
Śmietanę z dodatkiem cukru i śmietan fixu ubić na sztywno odłożyć na chwile do lodówki. Po schłodzeniu zwijać roladę posypując gorzką czekoladą. Gorzka czekolada doskonale się nadaje do słodkich deserów. Dobrze się ja trze bo nie rozpuszcza się szybko w rękach, oraz nie kruszy się podczas tarcia na tarce. Startą czekoladą posypać przed zwinięciem bitą śmietanę. Oraz po obłożeniu śmietana mocno posypać czekoladą. Rolada jest naprawdę pyszna , można nawet ją nazwać Rolada z bitą śmietana i czekoladą.