Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3829
Dodano: 01.07.2012
Odsłon: 15568
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy i wstawiamy do piekarnika na 8 min., pieczemy w temp. 190 C. W czacie pieczenia przygotowujemy ściereczkę i posypujemy ją cukrem waniliowym. Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką jak roladę. Pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ok. ¼ szklanki. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz stopniowo żelatynę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy maliny, przez chwile miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki lub zamrażarki, aby stężała, ale dała się rozsmarować na cieście. Roladę rozwijamy z ręczniczka i smarujemy masą, zwijamy i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

ewoola 22 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
Ja nigdy nie umiałam tak dokładnie zawijać rolady. Zawsze zostawało mi w środku dużo powietrza. Do dzisiaj nie wiem w jaki sposób mogłabym załata powstałą dziurę - może to kwestia rozsmarowania masy? Jak powinno się smarować masę na roladzie przed zawinięciem?2 Kto głosował? | Odpowiedz

tomek3012 01 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
Łatwe to jest. Nawet ja jako amator pewnie sam to zrobię :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 01 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
Iloveb...masz racje, idealna ma upały i na pewno pyszna, tylko żeby jeszcze mi ktoś w ten upał upiekł...51 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 01 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
WYGLĄDA BARDZO APETYCZNIE,UWIELBIAM TAKIE CIASTA,DAJĘ 51 Kto głosował? | Odpowiedz