Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka rolada ze świeżymi jabłkami lub ze słoika.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Białka z solą ubiłem na sztywną masę, następnie dodałem cukier. Powoli mieszałem dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wyłożyłem papierem do pieczenia, rozsmarowałem masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekłem w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. Jeżeli ciasto jest zbyt suche - sztywne można je delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Jabłka obrałem i pokroiłem na cząstki, wrzuciłem do garnka, podlałem odrobiną wody i dusiłem dopóki się nie rozpadły. Dorzuciłem garść rodzynek i galaretkę cytrynową (pomarańczową). Mieszałem do rozpuszczenia galaretki. Powstałą masę skosztowałem by sprawdzić czy jest wystarczająco słodka. Zostawiłem do wystudzenia.
Gdy masa zaczęła tężeć posmarowałem nią ciasto. Kilka łyżek masy zostawiłem do pokrycia rolady z wierzchu. Posmarowany biszkopt zwinąłem w rulon.
Wiórki kokosowe podsmażyłem na suchej patelni do zarumienienia. Roladę posmarowałem pozostałą masą i posypałem uprażonymi wiórkami.
Ciasto trzymam w lodówce.
Przemycamy zdrowie: Do jabłek można dodać odrobinę kurkumy, płatków owsianych lub otrębów. Najlepiej sprawdza się tutaj kurkuma, ponieważ dodatkowo zabarwi jabłka.