Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z jabłkami którą trzeba upiec - pyszna, delikatna, prosta i szybka w przygotowaniu

Rolada z jabłkami którą trzeba upiec - pyszna, delikatna, prosta i szybka w przygotowaniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 91310

Dodano:

Odsłon: 16565

Witam serdecznie, tym razem propozycja na przepyszną roladę z jabłkami. Rolada jest bardzo smaczna, delikatna w smaku i łatwa w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Składniki

  • Duża blacha z piekarnika około 34x30
  • około 800 g jabłek przed obraniem (użyłam słodko-kwaśnych)
  • 120 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) - około ¾ szklanki 250 ml
  • 120 g cukru kryształ – około ½ szklanki 250 ml
  • 4 jajka rozmiar L
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do jabłek około 4 łyżek soku z cytryny
  • masło do posmarowania papieru do pieczenia
  • cukier kryształ do posypania papieru
  • cukier puder do oprószenia rolady
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z jabłkami którą trzeba upiec - pyszna, delikatna, prosta i szybka w przygotowaniu

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i skrapiam sokiem z cytryny.

  2. Do miski wybijam jajka i roztrzepuję mikserem. Następnie dodaję stopniowo cukier i miksuję na najwyższych obrotach przez kilka minut, tak żeby jajka zbielały i stały się puszyste.

  3. Następnie przesiewam mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i szczyptą soli do jajek, i delikatnie mieszam szpatułką, tak żeby składniki się połączyły – ciasto jest gotowe.

    Blachę wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję masłem i posypuję delikatnie cukrem. Następnie rozkładam na papierze równo jabłka i polewam ciastem. Górę ciasta wyrównuję i piekę.

  4. Pieczenie:
    Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 20 minut, tak żeby góra ładnie się zrumieniła (długość pieczenia zależy od piekarnika). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

  5. Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, górę oprószam cukrem pudrem, zdejmuję z blachy na deseczkę (można na ściereczkę) i nakrywam górę drugiem papierem (można położyć ściereczkę). Odwracam i zdejmuję papier na którym piekło się ciasto.

  6. Roladę zwijam od dłuższego boku, jabłkami do środka, tak przygotowaną roladę odstawiam do wystudzenia.
    Roladę przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

    Rolada z jabłkami jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mangiare 12 stycznia fajny przepis zrobię teraz na mopje urodziny. Pozdrawiam z kuchni włoskiej.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń