Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z kiwi

Rolada z kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 743 Ocena: 14417

Dodano:

Odsłon: 4924

Wspaniały prezent dla kochanej osoby. Nieważne czy to będzie "druga połówka", dzieci, rodzice czy miły sąsiad albo sąsiadka, wszyscy będą zadowoleni z takiego prezentu.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 50 g
  • mleko w proszku 10 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mleko 30 g
  • olej 25 g
  • 3 jajka
  • cukier 55 g
  • szczypta fioletowego barwnika
  • Masa : śmietana 30 % 100 ml
  • cukier waniliowy 1-1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny ok. 1 łyżeczki
  • 3-4 owoce kiwi
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rolada z kiwi

Przygotowanie

  1. Blaszka 21 X 21 cm spód wyłożony papierem do pieczenia.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.
    Mleko w temperaturze pokojowej mieszamy z olejem.
    Całe jajka ubijamy z cukrem na puch.
    W trzech porcjach dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łopatką.
    Na koniec dolewamy mleko i olejem i krótko mieszamy do połączenia się składników.
    Odkładamy kilka łyżek ciasta do miseczki lub woreczka cukierniczego( łatwiej wtedy rozłożyć ciasto ).
    Do reszty ciasta dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na blaszkę.
    Resztę białego ciasta rozlewamy cienkim strumieniem pionowo i poziomo.

  2. Ciasto pieczemy w 170 C około 15 minut do lekkiego przyrumienienia.
    Po wyjęciu z blaszki delikatnie odrywamy papier i zwijamy w rulon za pomocą ręcznika kuchennego.
    Fioletową częścią do góry.Jeśli mamy zbyt twarde boki , można je odkroić.Studzimy.
    Kiwi obieramy przecinamy w poprzek na pół i za pomocą foremki wycinamy kwiatki.


  3. Schłodzoną śmietanę ubijamy, gdy będzie lekko sztywna dodajemy cukier i sok z cytryny i dalej ubijamy na sztywną masę.
    Ostudzone ciasto odwijamy, środek i wewnętrzne boki wypełniamy bitą śmietaną.
    Lepiej dać mniej śmietany żeby nie wypływała z rolady i nie brudziła nam fioletowego ciasta.
    W środku rolady układamy rząd wykrojonych kiwi-kwiatków.
    Brzegi rolady zwijamy do siebie, całość zwijamy w folię przezroczystą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

  4. Albo wstawić do zamrażalnika na około 60 minut i już praktycznie można kroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 14 lutego Dziękuję, wyszła smaczna i kolorowa a kolory to radość :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lutego Sister, ja wymiękam i idę odpocząć, bo to przerasta moje możliwości ;)
Cudo i nie wiem, co jeszcze powiedzieć. Aha, dasz kawałek? :D
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 lutego Jaka piękna i pomysłowa rolada.Do tego smaczna,cudo:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń