Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały prezent dla kochanej osoby. Nieważne czy to będzie "druga połówka", dzieci, rodzice czy miły sąsiad albo sąsiadka, wszyscy będą zadowoleni z takiego prezentu.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 61
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 72
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Blaszka 21 X 21 cm spód wyłożony papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Mleko w temperaturze pokojowej mieszamy z olejem. Całe jajka ubijamy z cukrem na puch. W trzech porcjach dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łopatką. Na koniec dolewamy mleko i olejem i krótko mieszamy do połączenia się składników. Odkładamy kilka łyżek ciasta do miseczki lub woreczka cukierniczego( łatwiej wtedy rozłożyć ciasto ). Do reszty ciasta dodajemy szczyptę barwnika, mieszamy i wylewamy na blaszkę. Resztę białego ciasta rozlewamy cienkim strumieniem pionowo i poziomo.
Ciasto pieczemy w 170 C około 15 minut do lekkiego przyrumienienia. Po wyjęciu z blaszki delikatnie odrywamy papier i zwijamy w rulon za pomocą ręcznika kuchennego. Fioletową częścią do góry.Jeśli mamy zbyt twarde boki , można je odkroić.Studzimy. Kiwi obieramy przecinamy w poprzek na pół i za pomocą foremki wycinamy kwiatki.
Schłodzoną śmietanę ubijamy, gdy będzie lekko sztywna dodajemy cukier i sok z cytryny i dalej ubijamy na sztywną masę. Ostudzone ciasto odwijamy, środek i wewnętrzne boki wypełniamy bitą śmietaną. Lepiej dać mniej śmietany żeby nie wypływała z rolady i nie brudziła nam fioletowego ciasta. W środku rolady układamy rząd wykrojonych kiwi-kwiatków. Brzegi rolady zwijamy do siebie, całość zwijamy w folię przezroczystą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Albo wstawić do zamrażalnika na około 60 minut i już praktycznie można kroić.