Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiwi w waniliowej bitej śmietanie i delikatnym biszkopcie. Owoce kiwi powinny być dojrzałe.
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Ciasto.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry.
Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać.
Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki.
Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Przełożyć masę na blachę, wyrównać.
U mnie wyszło ok. 35 X 30 cm.
Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować).
Gdy ostygnie zdjąć pergamin.
Masa.
Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy.
Ubić na sztywno.
Ciasto posmarować masą, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg.
Wzdłuż jednego brzegu układamy kawałki kiwi jedno przy drugim.
Zwijamy roladę i owijamy w lekko wilgotną ściereczkę.
Schładzamy w lodówce kilka godzin.
Potem dekorujemy resztą bitej śmietany zabarwionej sokiem lub barwnikiem.
W tym sezonie postanowiłam wypróbować jak smakuje domowy dżem z kiwi. Dodałam...
Odsłon: 14230
Przyznaję bez bicia, że jeszcze nigdy nie użyłam kiwi do żadnego wypieku. Aż...
Odsłon: 2549
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1626
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17447
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 399
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7673
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1626
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17447
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 399
Pyszna, bardzo szybka i prosta sałatka z serkiem pleśniowym.
Odsłon: 7673
Składniki
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blachę, wyrównać. U mnie wyszło ok. 35 X 30 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować). Gdy ostygnie zdjąć pergamin. Masa. Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy. Ubić na sztywno. Ciasto posmarować masą, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg. Wzdłuż jednego brzegu układamy kawałki kiwi jedno przy drugim. Zwijamy roladę i owijamy w lekko wilgotną ściereczkę. Schładzamy w lodówce kilka godzin.
Potem dekorujemy resztą bitej śmietany zabarwionej sokiem lub barwnikiem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto "Och i Ach"
Desery
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Desery
Domowe lody bananowe z masłem orzechowym
Desery
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą. Tylko 3 składniki
Ciasto "Och i Ach"
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 264
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Dzisiaj upiekłam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu placek śliwkowy. Pl...
Odsłon: 219