Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki z bakłażana"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 309
Składniki
Bakłażany oczyść, pokrój wzdłuż na plasterki. Posyp je solą i odłóż na 20 minut, aby puściły sok. Orzechy zrumień na suchej patelni, przestudź, posiekaj. Posolone plasterki bakłażanów opłucz, ew. jeszcze raz lekko posól. Posmaruj z obu stron oliwą. Smaż na patelni grillowej 2-3 minuty. Ziemniaki wyszoruj, włóż do posolnej wody, gotuj w mundurkach 20 minut.
Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Natychmiast obierz je z łupinek, przeciśnij przez praskę. Utrzyj z masłem i śmietaną, domieszaj orzechy. Dopraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Każdy plasterek bakłażana posmaruj przygotowaną masą. Ciasno zwiń. Roladki ułóż na talerzu przykrytym sałatą. Udekoruj listkami natki.Źródło: Naj