Do góry

Desery Przepis na:

Rolady z bitą śmietaną, malinami i winogronem:

Rolady z bitą śmietaną, malinami i winogronem:

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 2728

Dodano:

Odsłon: 262

Szybkie , smaczne i orzeźwiające (dzięki świeżym owocom) ciasto na każdą okazję.

Składniki

  • Składniki na jeden biszkopt (pieczemy takie dwa)
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Nadzienie:
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie



  1. Białka oddzielić od żółtek.Ubijać je z odrobiną soli. Kiedy piana zmieni barwę na białą, dodawać po łyżce cukru aż do wyczerpania. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodawać po jednym żółtku i obie mąki zmieszane i przesiane z proszkiem .
    Na końcu wlać gorącą wodę i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
    Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem (Tę, z wyposażenia piekarnika).
    Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 20 minut. Wyjąć razem z papierem i zwinąć w rulon.Dodatkowo owinąć ściereczką. Odłożyć do ostygnięcia.


    Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodać serek a na końcu sok z cytryny.
    Rozwinąć pierwszy, zwinięty biszkopt. Rozsmarować połową ubitej śmietany na całej powierzchni. Rozsypać malinki i zwinąć ponownie. Umieścić w lodówce na 2 godziny.
    Podobnie zrobić z drugim biszkoptem, smarując go resztą bitej śmietany. Na śmietanie rozsypać owoce winogronu.Zwinąć razem z papierem i także umieścić w lodówce na dwie godziny.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 października Delikatne,rozpływające się w ustach...mniam!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń