Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Muffiny z dzikiej róży z kremem waniliowym. Pastę waniliową kupiłam w Piotrze i Pawle. Ewentualnie można ją zastąpić ziarnami wanilii wyjętymi prosto ze strączka. Zgodnie z informacją na opakowaniu pasty 1 łyżeczka to równowartość jednej laski wanilii.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 119
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4813
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 109
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 119
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4813
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 109
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Wymieszać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól) Jajka roztrzepać i dodać do nich cukier, olej, maślankę i 3 łyżki konfitury z dzikiej róży. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Masę z jajek dodać do mieszanki mąki i wymieszać tak, aby wszystkie składniki się połączyły i tworzyły wilgotne lekko lejące się ciasto. Foremki do muffinów wypełnić do 1/3, nałożyć po pół łyżeczki konfitury z róży i zalać ciastem do 2/3 wysokości foremek.
Piec przez 25 minut do lekkiego zarumienienia się ciasta.
W tym czasie można przygotować masę z sera na górę, ale należy nakładać ją na muffiny dopiero po wystygnięciu. W przeciwnym razie serek pod wpływem temperatury spłynie. Do blendera z końcówką trzepaczki nałożyć serek, pastę waniliową i cukier puder. Wszystko miksować na gładką masę, dodać do smaku kilka kropli soku z cytryny, dzięki temu krem nie będzie mdły. Nakładać na górę chłodnych muffinow i posypać płatkami róży.