Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22233
Dodano: 23.03.2009
Odsłon: 3972
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na małe kawałki mocno schłodzone masło oraz cukier. Składniki siekać długim nożem, aż powstaną grudki. Dołożyć żółtko. Rękoma szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim wyłożoną posmarowaną margaryną formę w kształcie serca. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec ok. 12-15 minut. Wystudzić.
Przygotować masę różaną: śmietankę wlać do garnka o grubym dnie. Dodać cukier i margarynę. Masę gotować stale mieszając, na małym ogniu, aż wygotuje się do połowy objętości. Dodać konfiturę z róży oraz sok z owoców.
Ciasto posmarować gorącą masą. Wierzch wygładzić szerokim nożem. Odstawić do zastygnięcia. Następnie oblać lukrem lub stopioną polewą czekoladową. Udekorować np. rozetkami z masy marcepanowej i płatkami róży zanurzonymi w lekko roztrzepanym białku i posypanymi cukrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

truskaweczka23 25 marca 2009Zgłoś do usunięcia
bardzo chetnie jesli masz sprawdzony bo mi lukier nigdy nie wychodzi!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Klaudia19995 24 marca 2009Zgłoś do usunięcia
to jest czerwony lukier chcesz na niego przepis?0 Kto głosował? | Odpowiedz

truskaweczka23 23 marca 2009Zgłoś do usunięcia
a moze by tak jeszcze podac skladniki na mase???1 Kto głosował? | Odpowiedz