Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękny wygląd - nadaje się na Wielkanoc,ale nie tylko.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25862
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3000
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1384
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25862
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3000
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1384
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone na małe kawałki mocno schłodzone masło oraz cukier. Składniki siekać długim nożem, aż powstaną grudki. Dołożyć żółtko. Rękoma szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim wyłożoną posmarowaną margaryną formę w kształcie serca. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec ok. 12-15 minut. Wystudzić.
Przygotować masę różaną: śmietankę wlać do garnka o grubym dnie. Dodać cukier i margarynę. Masę gotować stale mieszając, na małym ogniu, aż wygotuje się do połowy objętości. Dodać konfiturę z róży oraz sok z owoców.
Ciasto posmarować gorącą masą. Wierzch wygładzić szerokim nożem. Odstawić do zastygnięcia. Następnie oblać lukrem lub stopioną polewą czekoladową. Udekorować np. rozetkami z masy marcepanowej i płatkami róży zanurzonymi w lekko roztrzepanym białku i posypanymi cukrem.