Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 87589
Dodano: 21.02.2017
Odsłon: 3088
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie ciasta:
Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.
Następnie wykładam na blat i przez chwilę wyrabiam dłonią – jeżeli ciasto byłoby za suche (sztywne) możemy dodać odrobinę śmietany.
Po połączeniu składników ciasto zbijam wałkiem przez około 8 minut, aż stanie się gładkie i lśniące – jeżeli kleiło by się do blatu to blat podsypuję mąką i nadal zbijam (dokładnie pokazałam to na filmiku poniżej przepisu).
Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w chłodne miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach, ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję jak najcieniej.
Następnie wykrawam okrągłymi foremkami trzy krążki o różnej wielkości. Każdy krążek nacinam w czterech miejscach, pozostawiając środek krążka nienacięty.
Środek największego krążka smaruję białkiem, kładę na niego mniejszy krążek również środek smaruję białkiem i na górę kładę najmniejszy krążek. Teraz na środku róży naciskam palcem aby krążki się skleiły, tak przygotowaną różę układam na ściereczce (dokładnie pokazałam to na filmiku).
Krążki możemy również wyciąć foremkami o różnych kształtach, tylko wtedy je nie nacinamy tylko od razu smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim.
Smażenie:
W garnku mocno rozgrzewam tłuszcz i wkładam partiami róże. Smażę przez chwilę na złoty kolor, następnie wyjmuję na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe róże dekoruję na środek każdej róży nakładam po odrobinie dżemu i posypuję cukrem pudrem.
Róże karnawałowe są gotowe.
Pozdrawiam serdecznie babcia Ewa
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)