Do góry

Desery Przepis na:

Róże Karnawałowe

Róże Karnawałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 80921

Dodano:

Odsłon: 2376

Witam serdecznie Propozycja na piękne i smaczne róże karnawałowe, którymi możemy zachwycić domowników jak i gości. Polecam wypróbować przepis:).

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 200 g śmietany 12% lub 18%
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • --------------------
  • białko do łączenia ciasta
  • --------------------
  • dżem lub marmolada do dekoracji
  • cukier puder do posypania gotowych róż
  • --------------------
  • tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu.
  • --------------------
  • trzy foremki różnej wielkości
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta:
    Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły.
    Następnie wykładam na blat i przez chwilę wyrabiam dłonią – jeżeli ciasto byłoby za suche (sztywne) możemy dodać odrobinę śmietany.

  2. Po połączeniu składników ciasto zbijam wałkiem przez około 8 minut, aż stanie się gładkie i lśniące – jeżeli kleiło by się do blatu to blat podsypuję mąką i nadal zbijam (dokładnie pokazałam to na filmiku poniżej przepisu).
    Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w chłodne miejsce na około 30 minut.

  3. Po 30 minutach, ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję jak najcieniej.
    Następnie wykrawam okrągłymi foremkami trzy krążki o różnej wielkości. Każdy krążek nacinam w czterech miejscach, pozostawiając środek krążka nienacięty.

  4. Środek największego krążka smaruję białkiem, kładę na niego mniejszy krążek również środek smaruję białkiem i na górę kładę najmniejszy krążek. Teraz na środku róży naciskam palcem aby krążki się skleiły, tak przygotowaną różę układam na ściereczce (dokładnie pokazałam to na filmiku).
    Krążki możemy również wyciąć foremkami o różnych kształtach, tylko wtedy je nie nacinamy tylko od razu smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim.

  5. Smażenie:
    W garnku mocno rozgrzewam tłuszcz i wkładam partiami róże. Smażę przez chwilę na złoty kolor, następnie wyjmuję na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

  6. Gotowe róże dekoruję na środek każdej róży nakładam po odrobinie dżemu i posypuję cukrem pudrem.

    Róże karnawałowe są gotowe.
    Pozdrawiam serdecznie babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń