Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5031
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4862
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44958
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 588
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 279
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5031
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4862
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44958
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 588
Składniki
Mąkę łączymy z solą i cukrem w misce, a następnie dolewamy piwo, spirytus, dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko mieszamy i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę i wybijamy wałkiem, aż pojawią się na cieście pęcherzyki powietrza ( ok 10 minut ) Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 - 4 części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką
Przygotowujemy foremki do wycinania kółeczek w trzech rozmiarach ( ja posiadam metalowe foremki o różnych średnicach. Jeśli ktoś nie ma takich foremek należy przygotować szklankę i np kieliszki o różnych średnicach ) Foremkami wykrawamy kółeczka - taką samą ilość kółeczek o różnych średnicach. Każde kółeczko wokół nacinamy w pięciu miejscach Kółeczka o różnych średnicach nakładamy na siebie zaczynając od największego. Nakładamy je tak, aby nacięcia nie pokrywały się ze sobą. Po złożeniu trzech kółeczek środek dociskamy palcem, aby poszczególne części róży zlepiły się
W rondlu rozgrzewamy smalec. Przed wrzuceniem pierwszej porcji ciasta robimy próbę, czy tłuszcz jest już odpowiednio gorący. Do tłuszczu wrzucamy kawałeczek ciasta. Powinno szybko wypłynąć i w miarę szybko się zezłocić Do tłuszczu wrzucamy partiami róże mniejszymi kółeczkami do dołu. Gdy ciasto zrumieni się od spodu i jest już sztywne przewracamy róże na drugą stronę i odczekujemy, aż spód również się zezłoci Róże wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia ciasta z tłuszczu Po wystudzeniu róże posypujemy cukrem pudrem, a środki wypełniamy marmoladą różaną