Do góry

Desery Przepis na:

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 2077

Dodano:

Odsłon: 387

Smaczne i na czasie :)

Składniki

  • 340 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki spirytus
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki piwa
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 500 g smalcu do smażenia
  • cukier puder do oprószenia upieczonych róż
  • marmolada o smaku różanym do nadziewania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Róże karnawałowe

Przygotowanie

  1. Mąkę łączymy z solą i cukrem w misce, a następnie dolewamy piwo, spirytus, dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko mieszamy i bardzo dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste

    Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę i wybijamy wałkiem, aż pojawią się na cieście pęcherzyki powietrza ( ok 10 minut )

    Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 - 4 części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką

  2. Przygotowujemy foremki do wycinania kółeczek w trzech rozmiarach ( ja posiadam metalowe foremki o różnych średnicach. Jeśli ktoś nie ma takich foremek należy przygotować szklankę i np kieliszki o różnych średnicach )

    Foremkami wykrawamy kółeczka - taką samą ilość kółeczek o różnych średnicach. Każde kółeczko wokół nacinamy w pięciu miejscach

    Kółeczka o różnych średnicach nakładamy na siebie zaczynając od największego. Nakładamy je tak, aby nacięcia nie pokrywały się ze sobą. Po złożeniu trzech kółeczek środek dociskamy palcem, aby poszczególne części róży zlepiły się

  3. W rondlu rozgrzewamy smalec. Przed wrzuceniem pierwszej porcji ciasta robimy próbę, czy tłuszcz jest już odpowiednio gorący. Do tłuszczu wrzucamy kawałeczek ciasta. Powinno szybko wypłynąć i w miarę szybko się zezłocić

    Do tłuszczu wrzucamy partiami róże mniejszymi kółeczkami do dołu. Gdy ciasto zrumieni się od spodu i jest już sztywne przewracamy róże na drugą stronę i odczekujemy, aż spód również się zezłoci

    Róże wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia ciasta z tłuszczu

    Po wystudzeniu róże posypujemy cukrem pudrem, a środki wypełniamy marmoladą różaną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń