Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Róże z wiśniowym akcentem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 176
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 176
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena sztuki ok. 0,60 zł
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Przekładamy je na posypany mąką blat lub stolnicę. Przez ok. 10 minut uderzamy ciasto drewnianym wałkiem, po czym ponownie zwijamy i znów bijemy wałkiem.
Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Wycinamy równą liczbę krążków trzech wielkości. Każdy nacinamy na brzegu nożem 3–4 razy. Zlepiamy po trzy – najmniejszy na wierzchu. Łączymy warstwy odrobiną białka i mocno dociskamy środek.
W głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Wkładamy róże najmniejszym krążkiem do dołu. Zarumienione przewracamy na drugą stronę, dosmażamy. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. W środek każdej róży wkładamy wisienkę.Źródło: Rewia