Do góry

Desery Przepis na:

Rozeta makowo- drożdżowa

Rozeta makowo- drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48539

Dodano:

Odsłon: 14287

Ciasto, którym możecie zajadać się przy kawie, ale jednocześnie takie, które zrobi wrażenie na gościach, więc śmiało można je postawić na świątecznym stole, upiec na imieniny czy urodziny. Smaczna, pachnąca, do tego bardzo efektowna drożdżówa, zrobiona na bazie mąki krupczatki. Polecam!

Składniki

  • ciasto drożdżowe:
  • mąka krupczatka 50 dkg, drożdże 5 dkg
  • mleko 200- 250 ml
  • cukier 4 łyżki, cukier waniliowy 1 opakowanie
  • margaryna 1 łyżka
  • jajka 1 sztuka, żółtko 2 sztuki
  • szczypta soli
  • masa makowa:
  • cukier 120g
  • mleko 250 ml
  • mak mielony 200g (firmy Beach Flower Back Mit )
  • rum 2 łyżki
  • płatki migdałów 50g
  • białka 2 sztuki
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy, mieszamy z dwiema łyżkami cukru, 10 dkg mąki, cukrem waniliowym i pięcioma łyżkami letniego mleka. Powstaje nam zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
    Do malaksera wsypujemy resztę mąki, cukru, wbijamy jajko, dwa żółtka, dodajemy mleko i szczyptę soli. Jeżeli zaczyn jest już wyrośnięty, łączymy go z przygotowanymi składnikami. Zarabiamy ciasto (trwa to kilka minut), w trakcie dodajemy roztopiony tłuszcz.
    Odpowiednio zarobione ciasto powinno być w miarę gęste, tak aby później można je było rozwałkować.

  2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i zabieramy się za masę makową.
    W sklepie można kupić gotowy, uprażony i zmielony mak, który należy rozprowadzić w gotującym mleku. Nabyłam taki na próbę i jestem z niego zadowolona. Tak więc 200g maku wsypujemy do gotującego się mleka, dodajemy cukier, mieszamy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. W trakcie gotowania, gdyby masa wydawała się zbyt sucha, gdyby mak się Wam przypalał, można dolewać po odrobinie mleka lub wody.
    Trzeba też pamiętać o częstym mieszaniu maku podczas gotowania.
    Po 20 minutach mak powinien już napęcznieć, odstawiamy go wówczas z palnika, studzimy. Następnie dodajemy płatki migdałów, dwie łyżki rumu i ubite na sztywną pianę białka jaj. Mieszamy delikatnie całość, aż do połączenia składników.

  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę, posypaną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt 35x30 cm. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski o szerokości 5 cm.
    Na środek natłuszczonej tortownicy, wysypanej bułką tartą, wkładamy jeden zwinięty pasek naszego ciasta. Następnie owijamy go kolejnymi pasami. Uformowane ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni, pieczemy około 60 minut, w połowie pieczenia obniżamy nieco temperaturę piekarnika na 170 stopni.
    Upieczone ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń