Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rozeta ze śliwkami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12340
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13188
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5443
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12340
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13188
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5443
Składniki
Śliwki umyj, wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę. Stop 75 g masła. Wymieszaj cynamon ze 100 g cukru. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miseczki. Dodaj 125 g masła, twaróg, mleko, jajka, 125 g cukru, cukier waniliowy i sól. Zagnieć gładkie ciasto.
Przełóż je na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokątny placek (o wymiarach 40 x 44 cm). Posmaruj płat stopionym masłem i posyp cukrem z cynamonem. Rozłóż na nim pokrojone śliwki. Pozostaw wolne brzegi. Następnie całość zwiń. Rulon pokrój w grube plasterki.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj tłuszczem. Pionowo, dość ciasno ustaw w niej plasterki rolady. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175oC. Piecz ok. 50 minut. Konfiturę podgrzej i przetrzyj przez sito. Wyłóż na wierzch ciasta. Wystudź.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 342 kcalŹródło: Na żywo