Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-11-2013
Bardzo szybki do zrobienia deser (oczywiście jeżeli mamy gotowe ciasto francuskie). Spróbujesz a uzależnienie gwarantowane...:) Dlatego też od razu robię je z trzech blatów ciasta:)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1252
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5778
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8812
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18380
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1252
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5778
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8812
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18380
Składniki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Dodać żurawinę, cukier ( ja używam słodkich jabłek-Jonagold, dlatego też cukru daję maksymalnie 2 łyżki, ale jeżeli jabłka są bardziej kwaskowe, proponuję dać 3 łyżki), cynamon- według uznania ( lubię cynamon, dlatego daję go sporo, ale nie jest składnikiem koniecznym) i na koniec płaską łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem wymieszać.
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć blat ciasta- aby rożki były idealne najlepiej sprawdza się ciasto prostokątne lub kwadratowe, ja miałam akurat okrągłe dlatego moje rożki są mniej kształtne. Moje okrągłe ciasto podzieliłam na 4 równe części ( prostokątne ciasto należy podzielić na mniejsze kwadraty). Na ciasto wykładamy nasze nadzienie i składamy je brzegami do siebie, tak by uformować trójkąt. Zlepione boki można docisnąć widelcem.
Przygotowane rożki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu każdego rożka zrobić nożem po 3 małe otworki wentylacyjne. Blaszkę z rożkami wsunąć do pieca nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min.
Z podanych składników przygotowujemy lukier. Powinien być gęsty i ciągnący się. Należy rozprowadzić go po jeszcze gorących rożkach zaraz po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego!