Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bardzo proste do przyrządzenia, nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Trzeba tylko pamiętać, aby margaryna przed obróbką z mąką była zimna, a drożdże świeże. Nadzienie to rzecz gustu. Może to być dobry, gęsty dżem, dobrze wysmażone jabłka czy marmolada. Ja użyłam marmolady wieloowocowej i własnych prażonych jabłek ze skórką z pomarańczy. Te z jabłkowym nadzieniem, oprócz cukru pudru, posypałam jeszcze cynamonem.
szeroka miska. nóż, foremki do ciastek, blacha do pieczenia
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 261
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 426
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 116
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2186
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 261
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 426
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 116
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2186
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do szerokiej miski, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą dłoni rozcierać z mąką do uzyskania piaskowej konsystencji. Wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, formując w kulkę. Zalać ciasto zimną wodą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Po wyjęciu dodać do ciasta dwie łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość pół centymetra. Z ciasta wykrawać: kwadraty, nadziewać i składać w rożek krążki, przełożyć nadzieniem, składać po dwa serca lub inne wzory można piec bez nadzienia Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Piec przy funkcji góra-dół.
Jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem, ewentualnie z dodatkiem cynamonu.