Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bardzo proste do przyrządzenia, nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Trzeba tylko pamiętać, aby margaryna przed obróbką z mąką była zimna, a drożdże świeże. Nadzienie to rzecz gustu. Może to być dobry, gęsty dżem, dobrze wysmażone jabłka czy marmolada. Ja użyłam marmolady wieloowocowej i własnych prażonych jabłek ze skórką z pomarańczy. Te z jabłkowym nadzieniem, oprócz cukru pudru, posypałam jeszcze cynamonem.
szeroka miska. nóż, foremki do ciastek, blacha do pieczenia
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 144
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 101
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 144
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 101
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 75
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do szerokiej miski, dodać pokrojoną w kostkę margarynę i za pomocą dłoni rozcierać z mąką do uzyskania piaskowej konsystencji. Wlać wyrośnięte drożdże, wyrobić gładkie ciasto, formując w kulkę. Zalać ciasto zimną wodą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Po wyjęciu dodać do ciasta dwie łyżki mąki, ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość pół centymetra. Z ciasta wykrawać: kwadraty, nadziewać i składać w rożek krążki, przełożyć nadzieniem, składać po dwa serca lub inne wzory można piec bez nadzienia Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut do lekkiego zrumienienia. Piec przy funkcji góra-dół.
Jeszcze gorące posypać obficie cukrem pudrem, ewentualnie z dodatkiem cynamonu.