Do góry

Desery Przepis na:

Rożki z ciasta francuskiego z gruszką.

Rożki z ciasta francuskiego z gruszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 3851

Dodano:

Odsłon: 305

Dziś tak sobie siedziałam i na szybko ciastka wymyślałam, super szybkie w przygotowaniu a smak, smak musicie poczuć sami powiem tylko że wow. A że dziś święto Najświętszej Marii Panny to takie ciasteczka w sam raz dla niespodziewających się gości jak również dla swojej rodziny. Choć od kilku dni bardzo źle się czuję to jednak mojej kuchni nie zawiodę jak to mówią " Po trupach do celu ", choćbym miała paść ze zmęczenia to zawsze u mnie w kuchni jest coś do zjedzenia.

Składniki

  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 4 gruszki około 600 g,
  • 1 małe jajko.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rożki z ciasta francuskiego z gruszką.

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto francuskie przeciąć je wzdłuż na dwa paski, następnie na dowolne trójkąty. Dla większej ilości gości lub domowników polecam zwiększyć podane składniki.

  2. Każdy z trójkątów ponacinać po bokach położyć ponacinaną ćwiartkę gruszki ( położyć ją chudą częścią ku dołowi czyli szersza strona boku trójkąta źle zrobiłam fotki ale później wszystko poprawiłam ).

  3. Z położoną ćwiartką gruszki zawinąć najpierw jeden bok następnie przykryć drugim bokiem ciasta. I wychodzi taki jakby rożek lodowy.

  4. Gotowe rożki ( tu już ćwiartka gruszki ułożona jak trzeba ), wyłożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni, piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia.

  5. Upieczone ciasteczka rożki studzić razem z papierem na kratce. Po ostudzeniu przełożyć na talerz. Można posypać cukrem pudrem lub udekorować kto jak chce. Z podanych składników wyszło mi 13 ciastek rożków.

  6. Tak przygotowane ciasteczka świetnie nadają się dla dzieci do przedszkola na imprezę lecz nie tylko, zachwycą się nimi nawet dorośli. Jeśli ktoś nie bardzo lubi piec polecam to rozwiązanie jest szybko i nie trzeba się głowić jak to zrobić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń