Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rożki z jabłkiem"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 298
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 48
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 59
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 298
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 1,20 zł
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Natychmiast polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy płatki migdałowe, brązowy cukier, cynamon, skórkę startą z połowy cytryny i łyżkę mąki pszennej. Mieszamy.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwijamy ciasto (mrożone należy wcześniej rozmrozić, by doszło do temperatury panującej w chłodnym pomieszczeniu).
Ciasto dzielimy na 6–8 dość dużych kwadratów. Na każdy wykładamy nadzienie jabłkowe. Brzegi smarujemy wodą, ciasto składamy na pół po przekątnej, by powstały trójkąty. Boki zlepiamy, lekko dociskając widelcem.
Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i nacinamy w 2– 3 miejscach, by powietrze mogło uchodzić. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.
Wartość odżywcza jednej sztuki 346 kcal Białko 6,5 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia