Do góry

Desery Przepis na:

Różowy jabłecznik

Różowy jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 2564 Ocena: 19481

Dodano:

Odsłon: 221

Ten placek zawsze się udaje i smakuje wybornie.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Jajka 5 szt.
  • Mąka pszenna 60 dag
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Ocet 1 łyżeczka
  • Margaryna ½ kostki
  • Smalec ½ kostki
  • Składniki na pianę:
  • Białka jaja 5 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Kisiel wiśniowy 2 torebki
  • Margaryna ½ kostki
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Składniki na masę jabłkową:
  • Jabłka 1,3 kg
  • Cukier ½ szklanki
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Różowy jabłecznik

Przygotowanie

  1. Wykonanie placka:
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. ¼ ciasta wstawić do zamrażarki. Pozostałe ciasto przenieść do przygotowanej formy. Ułożyć na cieście starte jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem (w razie potrzeby odcisnąć powstały sok) . Ubić na sztywno białka z cukrem, połączyć delikatnie z kisielami i rozpuszczona margaryną i sodą i wyłożyć na jabłka w formie. Zamrożone ciasto zetrzeć bezpośrednio na pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piec około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń