Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Różowy sernik z lodami"
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 519
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pie...
Odsłon: 156
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 4917
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 4617
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 74
Janssons frestelse czyli zapiekanka, której nie można się oprzeć (a przynajmn...
Odsłon: 519
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pie...
Odsłon: 156
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 4917
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 4617
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 74
Składniki
Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Ubitą kremówkę połącz z serkiem waniliowym i likierem. Żelatynę wsyp do rondelka. Wymieszaj z małą ilością zimnej wody.
Gdy spęcznieje, rondelek postaw na bardzo małym ogniu i mieszając, rozpuść żelatynę.
Truskawki opłucz, osusz. Usuń szypułki. Odłóż część owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrój na małe kawałki. Posyp je cukrem pudrem, po czym dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach wrzątku.
Rozgniecione truskawki wymieszaj z masą serowo-śmietankową oraz rozpuszczoną żelatyną. Biszkoptowy spód umieść w tortownicy. Wlej na niego różową, truskawkową masę.
Sernik wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Odłożone wcześniej truskawki do dekoracji pokrój na połówki.
Gdy masa nieco stężeje, na wierzchu ciasta połóż połówki truskawek. Następnie polej cienką warstwą tężejącej galaretki. Ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Gdy sernik będzie gotowy, podawaj go z lodami truskawkowymi.
<strong>Masa na sernik będzie miała bardziej jednolitą konsystencję, jeśli truskawki przetrzesz przez sitko.</strong>
RADAŹródło: Świat kobiety