Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Różowy sernik z lodami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414633
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3819
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414633
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2359
Składniki
Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Ubitą kremówkę połącz z serkiem waniliowym i likierem. Żelatynę wsyp do rondelka. Wymieszaj z małą ilością zimnej wody.
Gdy spęcznieje, rondelek postaw na bardzo małym ogniu i mieszając, rozpuść żelatynę.
Truskawki opłucz, osusz. Usuń szypułki. Odłóż część owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokrój na małe kawałki. Posyp je cukrem pudrem, po czym dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Galaretkę rozpuść w dwóch szklankach wrzątku.
Rozgniecione truskawki wymieszaj z masą serowo-śmietankową oraz rozpuszczoną żelatyną. Biszkoptowy spód umieść w tortownicy. Wlej na niego różową, truskawkową masę.
Sernik wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Odłożone wcześniej truskawki do dekoracji pokrój na połówki.
Gdy masa nieco stężeje, na wierzchu ciasta połóż połówki truskawek. Następnie polej cienką warstwą tężejącej galaretki. Ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny. Gdy sernik będzie gotowy, podawaj go z lodami truskawkowymi.
<strong>Masa na sernik będzie miała bardziej jednolitą konsystencję, jeśli truskawki przetrzesz przez sitko.</strong>
RADAŹródło: Świat kobiety