Do góry

Desery Przepis na:

Rumowe tartaletki z owocami

Rumowe tartaletki z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 47

Babeczki rumowe z kakaowym kremem i owocami z dodatkiem bitej śmietany są rewelacyjne. Polecam. Smacznego.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka tortowa 1,5 szkl
  • jajko 1 szt
  • masło 15 dag
  • rum 2 łyżki
  • cukier puder 10 dag
  • Krem
  • jajko 1 szt
  • śmietana 100 ml
  • mleko 50 ml
  • kakao 1 łyżeczka
  • mąka tortowa 1 łyżka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka
  • Bita śmietana
  • śmietana kremówka 150 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • Pozostałe składniki
  • brzoskwinie 2 -3szt
  • maliny świeże 2/3 szkl
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rumowe tartaletki z owocami

Przygotowanie

  1. Ciasto.
    Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier puder, 2 łyżki rumu i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

  2. Następnie rozwałkować i wylepić foremki. ułożyć na blaszce i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.

  3. Krem:
    Jajko z cukrem waniliowym i cukrem wymieszać, dodać mąkę, mleko, kakao, śmietanę i dokładnie zmiksować.

  4. Mieszankę kakaową wlać do podpieczonych babeczek.

  5. Ułożyć owoce i ponownie wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
    Piec około 15-20 minut ( do momentu gdy krem będzie gęsty)Upieczone babeczki ostudzić, wyjąć z foremek.

  6. Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać.
    Zimną śmietanę z cukrem pudrem ubić, dodać płynną żelatynę, wymieszać.

  7. Przełożyć do szprycy cukierniczej, ozdobić zimne babeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń