Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki kokosowe to wyjątkowa odmiana deseru, który w podstawowej wersji wielu z nas kojarzy z dzieciństwa. Dziś zaskoczy cię swoim smakiem i łatwością w przygotowaniu w domowych warunkach.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 874
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 223
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 874
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 223
Składniki
Masło wyciągnij z lodówki, posiekaj je na kawałki i przełóż do miski. Dodaj do niego mąkę pszenną i śmietanę kwaśną, a także wsyp cukier puder. Energicznie zagnieć ciasto, tak jak na tartę. Początkowo może mieć sypką konsystencję, ale po chwili powinno zrobić się zwarte. Uformuj z ciasta kulę, przykryj folią i przełóż do lodówki na około godzinę.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj cienko, a następnie pokrój w szerokie na około 2 centymetry paski. Przygotuj metalowe rurki do pieczenia. Owiń wokół nich ciasto. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza na około 15-20 minut aż zrobią się złote na zewnątrz.
Po wyciągnięciu, poczekaj aż ostygną. W tym czasie przygotuj krem. Mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier zacznij miksować najpierw na małych obrotach, a potem na najwyższych. Krem powinien zrobić się gęsty, puszysty i jednolity po około półtorej do dwóch minut.
Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij przygotowane rurki.
Teraz czas na obtoczenie rurek z kremem. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Na półmisek wysyp wiórki kokosowe. Zamocz każdą rurkę najpierw w białej czekoladzie, a potem obtocz wiórkami kokosowymi. Odstaw aż całość stężeje.