Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z ciasta francuskiego z kremem

Rurki z ciasta francuskiego z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 1924

Dodano:

Odsłon: 493

Przepis na rurki z ciasta francuskiego.

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać na stolnice, zrobić wgłębienie i dodać masło, śmietanę oraz sól. Wszystkie składniki razem dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy ok 10 minut w lodówce.
    Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 1-2 milimetry o grubości 1,5-2 cm szerokości. Owijamy ciasto na rurki tak aby ciasto nachodziło na siebie, zaczynając od cieńszej strony rurki. Od kończ rurki zostawić ok 0,5 cm bez ciasta (łatwiej ściągać upieczone już rurki).
    Tak przygotowane rurki obtaczamy w cukrze i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 190 stopni.
    Po wystudzeniu nadziewać ulubionym kremem.
    Ja użyłam kremu do karpatki.


Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń