Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu w mobilnych budkach i foodtrackach w latach 90. To bardzo proste danie – rurka z ciasta francuskiego lub kruchego, wypełniona kremem budyniowym o smaku waniliowym. To świetna propozycja na małe, słodkie co nieco.
Foremka do rurek
Przygotuj ciasto. W misce zagnieć ze sobą: mąkę, masło, śmietanę, cukier i sól. Ostatecznie powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję. Podziel je na 3 części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
Stolnicę posyp mąką. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i wytnij z niego paski o mniej więcej takiej samej szerokości.
W miseczce rozbełtaj jajko z mlekiem.
Foremkę do wypieku rurek posmaruj lekko olejem. Nawijaj ciasto na rurki, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Ułóż rurki na blaszce do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Ostudź.
Przygotuj krem. Budynie wymieszaj w 100 ml mleka. Pozostałą część mleka wlej do garnka i zagotuj z cukrem. Dodaj rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia. Zdejmij krem z ognia i ostudź.
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj po łyżce ostygniętego budyniu, nie przerywając mieszania.
Krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego i nabij każdą rurkę na całej długości.
Schłodzić w lodówce.
Do popołudniowej kawy, chrupiące rurki z kremem. Idealne na osłodę jesiennych...
Odsłon: 6723
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 67
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 65
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 60
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 67
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 65
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 60
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce zagnieć ze sobą: mąkę, masło, śmietanę, cukier i sól. Ostatecznie powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję. Podziel je na 3 części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę.
Stolnicę posyp mąką. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i wytnij z niego paski o mniej więcej takiej samej szerokości.
W miseczce rozbełtaj jajko z mlekiem.
Foremkę do wypieku rurek posmaruj lekko olejem. Nawijaj ciasto na rurki, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem. Ułóż rurki na blaszce do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 st. Celsjusza. Ostudź.
Przygotuj krem. Budynie wymieszaj w 100 ml mleka. Pozostałą część mleka wlej do garnka i zagotuj z cukrem. Dodaj rozrobiony budyń i gotuj do zgęstnienia. Zdejmij krem z ognia i ostudź.
Masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj po łyżce ostygniętego budyniu, nie przerywając mieszania. Krem budyniowy przełóż do rękawa cukierniczego i nabij każdą rurkę na całej długości. Schłodzić w lodówce.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 47
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 208