Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche rurki z kremem budyniowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Warto przygotować je na imprezowy stół w karnawale. Z pewnością zachwycą swym smakiem gości.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 339
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 126
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 59
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 179
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 339
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 126
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 59
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 179
Składniki
Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli oraz przesiany cukier puder. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i stopniowo wyrabiając ciasto dodawać śmietany. Po dodaniu śmietany szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do schłodzenia do lodówki na ok. 1 godzinę. Krem: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu używając 700 ml mleka. Wystudzić. Masło utrzeć na puszysto dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Dodać ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować. Masę wstawić do lodówki do zgęstnienia. Ciasto kruche rozwałkować (najlepiej partiami), bardzo cienko i pociąć w 1,5-2 cm długie paski. Foremki do rurek nasmarować olejem. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od strony węższej kończąc na szerszej. Gotowe rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20-22 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe kruche rurki ostrożnie zdjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ruraki nadziać za pomocą szprycy kremem budyniowym. Posypać cukrem pudrem.