Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki z kremem kajmakowym możesz przygotować w banalnie prosty sposób – kupić gotowe rurki waflowe i napełnić je masą kajmakową z puszki połączoną z masłem albo serkiem mascarpone. Ale – jak wiadomo – najpyszniejsze są dania przyrządzone od początku do końca samodzielnie. Do dzieła!
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 63
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 400
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40483
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 63
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 400
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40483
Składniki
Zdejmij etykietę z puszki mleka skondensowanego. Zalej je w garnku wodą – tak, by puszka była w całości zakryta. Zagotuj wodę. Gotuj przez około 2,5 godziny, w miarę potrzeby dolewając wodę. Przestudź.
Roztop masło (w rondelku, na wolnym ogniu) i odstaw do przestudzenia. Utrzyj jajka z cukrem. Dodaj śmietanę, roztopione masło i ubijaj jeszcze przez chwilę. Połącz z cukrem waniliowym i solą. Do masy przesiej przez sitko mąkę i wymieszaj dokładnie – tak, by nie powstały grudki. Ciasto powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzej waflownicę i natłuść ją niewielką ilością masła klarowanego. Na środek rozgrzanej płyty nałóż około 1-2 łyżki ciasta. Zamknij pokrywę i piecz przez kilka minut – aż ciasto wypiecze się na złocisty kolor. Wafel nie może być za miękki, by nie był gumiasty, ani za twardy, by nie kruszył się przy nawijaniu. Upieczony wafel od razu owiń wokół metalowej rurki lub innego akcesorium. Odłóż na chwilę do przestudzenia i ostrożnie zsuń rurkę waflową z akcesorium. Wypiecz całe ciasto według wyżej opisanych kroków. Uzyskasz 12-15 rurek.
Ubij masło na pianę. Otwórz puszkę z kajmakiem. Nie przerywając ubijania masła, stopniowo dodaj do niego kajmak, a także kakao. Przełóż krem do rękawa cukierniczego albo woreczka foliowego (odetnij z niego róg po napełnieniu kremem). Napełnij rurki kremem tuż przed podaniem.