Do góry

Desery Przepis na:

Rustykalna tarta z jagodami / blueberry galettes

Rustykalna tarta z jagodami / blueberry galettes

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1866

Dodano:

Odsłon: 2974

Blueberry galettes, po francusku, a po polsku rustykalna tarta z jagodami. Jedna duża lub w wersji mini, po brzegi napchana jagodami owiniętymi w maślanym cieście. Zdecydowanie to must have na Twojej wakacyjnej liście wypieków.

Składniki

  • Ciasto:
  • 310 g mąki pszennej
  • 100 ml maślanki
  • 10 g cukru 4 g soli
  • 200 g zimnego masła
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 350 g jagód świeżych lub mrożonych
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rustykalna tarta z jagodami / blueberry galettes

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Możesz użyć malaksera. Owiń w folię spożywczą i chłodź w lodówce przez godzinę.
    Dużą blachę „od piekarnika” wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
    Podziel ciasto na 6 części ( możesz na więcej wtedy wyjdą mniejsze tarty np na 12 częśći).

  2. Każdą z części rozwałkuj zachowując kształt koła.W razie potrzeby posypuj mąką ciasto.
    W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, cukier i jagody. Wyłóż nadzienie na środek ciasta i zawiń ( patrz na zdjęcie poniżej)
    Posmaruj tarty żółtkiem, białkiem lub mlekiem, następnie posyp ciasto cukrem ( użyłam brązowego)
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 20-30 min ( w zależności od wielkości), aż pięknie się zarumienią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń