Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie kruche ciasto, rabarbar z nutą limonki i cynamonu. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodkie cztery pory roku".
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2782
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 760
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2782
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 760
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki. Wszystko razem ugniatamy ręką do momentu, aż składniki utworzą jednolitą, lekko lepką masę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w słupki o długości 3- 4 centymetry. Tak przygotowany rabarbar wkładamy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier waniliowy i cynamon, skrapiamy sokiem z limonki. Całość mieszamy, aby smaki przeniknęły się wzajemnie.
Schłodzone w lodówce ciasto układamy na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blachę. Można użyć tej z wyposażenia piekarnika. Na środek ciasta nakładamy rabarbar, tworząc mniejsze koło tak, aby pozostał nam brzeg ciasta o szerokości 5 centymetrów. Brzeg ten zawijamy na rabarbar. Ciasto posypujemy otartą skórką z limonki i wstawiamy do piekarnika na 20- 25 minut. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni.
Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.